גניבה על דרך מציאה
מאמר פרי עטו של עורך דין פלילי אדי אבינועם בראשון לציון.
מה דינו של אדם המוצא ארנק מושלך ברחוב שבתוכו חפצי ערך כגון כסף או תכשיטים?
האם כשנוטל הוא החפצים הללו לרשותו, נחשב הוא למבצע עבירת גניבה?
ומה אם אדם המסיים לסעוד במסעדה מגלה על הרצפה בדרכו החוצה טלפון נייד. האם בנוטלו אותו מהמקום ובלקיחתו אותו עימו , הופכת אותו לבעלים החדש והמאושר של אותו טלפון, או שמא, שוב, המדובר במי שביצע עבירת גניבה?
סעיף 383 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, שכותרתו – "גניבה מהי", דן בכך כשהוא קובע בין היתר :
383(א)(1) " אדם גונב דבר אם הוא – נוטל ונושא דבר הניתן להיגנב, בלי הסכמת הבעל, במרמה ובלי תביעת זכות בתום לב, כשהוא מתכוון בשעת הנטילה לשלול את הדבר מבעלו שלילת קבע".
ישאל השואל, הרי בדוגמאות מעלה, אותו אדם שמצא ארנק או טלפון נייד לא ראה את הבעלים של אותם חפצים, קל וחומר שלא נטל מהם פיזית שום חפץ, אלא נטל הוא חפצים מן הארץ- חפצים שהיו מוטלים על הרצפה ואם כך במה פשע או חטא אם שפר עליו מזלו ומצא הוא החפצים הללו?
תשובת החוק חד משמעית:
סעיף 383(ג)(1)(ד) קובע מפורשות שלעניין הגניבה, תחשב "נטילה" – לרבות השגת החזקה "במציאה, אם בזמן המציאה מניח המוצא שאפשר באמצעים סבירים לגלות את הבעל".
במילים פשוטות, מי המוצא טלפון נייד מושלך על הארץ, ממש לא הפך להיות הבעלים החדש שלו, אם אפשר באמצעים פשוטים /סבירים לברר מי הבעלים של הטלפון. בין בדרך של התבוננות על המכשיר או מהשיחות האחרונות שהתבצעו לצורך גילוי הבעלים או אפילו בבירור מול אנשים המצויים ברדיוס מציאת המכשיר. כך גם המוצא ארנק, טוב יעשה לגלות פרטי זיהוי בארנק - תעודת זהות/רשיון נהיגה וכיו"ב ובכך למנוע מעצמו אי נעימות בהפיכתו למבצע עבירת גניבה ובד בבד אף בהבעת תודה והוקרה על גילוי אזרחות טובה בהשבת האבידה לבעליה.
אין במאמר זה כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
מאמר פרי עטו של עו"ד פלילי אדי אבינועם