החוק הרלוונטי המסדיר את מערכת היחסים בין מבוטח לחברת הביטוח הוא חוק חוזה הביטוח, הקובע את המסגרת החוקית בין המבוטח לבין חברת הביטוח, כאשר לכל סוג פוליסת ביטוח, כגון ביטוח בריאות או ביטוח תאונות אישיות מוסיף החוק הוראות ספציפיות לסוגי פוליסות אלה.
פוליסת ביטוח המונפקת על-ידי חברת הביטוח למבוטח, מהווה חוזה בין המבוטח לחברת הביטוח, ובו התחייבויות הן של המבטח והן של חברת הביטוח. חברת הביטוח מצידה מבטח סיכונים של המבוטח בתקווה שהם לא יקרו ולא יתממשו למבוטח, ומצד שני המבוטח משלם מדי חודש פרמיה עבור פוליסת הביטוח, על מנת להבטיח כי במצב בו חלילה אכן התרחש האירוע הבטיחותי, הוא יקבל מחברת הביטוח את הפיצוי המובטח במסגרת פוליסת הביטוח.
בטרם מנפיקה חברת הביטוח את פוליסת הביטוח למבוטח, היא מעריכה את הסיכונים הצפויים ואת ההסתברות שאירוע ביטוחי יקרה למבוטח על סמך סטטיסטיקות ומצבו הבריאותי אשר המבוטח מצהיר בפני חברת הביטוח בטרם עריכת פוליסת הביטוח, ולכן קיים חשיבות רבה לכך שהמבוטח ימסור לחברת הביטוח מידע נכון ומלא באשר למצבו הרפואי.
מה זה חוק חוזה הביטוח?
חוק חוזה הביטוח נחקק בישראל בשנת 1981, והוא מסדיר את הכללים ואת ההתחייבויות של כל אחד מהמתקשרים במסגרת פוליסת הביטוח, תוך שנלקחו בחשבון פרעי הכוחות בין חברת הביטוח לבין המבוטח, לרבות היתרון של חברת הביטוח כגוף מקצועי בעל מומחיות ובעל איתנות פיננסית, ומנגד תלותה של חברת הביטוח במבוטח בכל הנוגע למידע שמספר לה המבוטח ביחס למצבו הרפואי וביחס לסיכון ולבטח אותו, מידע שקיים אצל המבוטח.
לאור זאת, חוק חוזה הביטוח מטיל חובות שונות על המבוטח, לרבות חובות הקשורות בגילוי מצבו הרפואי המלא והרלוונטי לחברת הביטוח, ולהשיב לחברת הביטוח תשובות נכונות ומלאות, וכל זאת לצורך קבלת החלטה על-ידי חברת הביטוח – האם להנפיק למבוטח פוליסת ביטוח.
הפרת חובת הגילוי
במידה והמבוטח מפר את חובות הגילוי כלפי חברת הביטוח, ולא מגלה לה את האמת באשר למצבו הרפואי, רשאית חברת הביטוח לבטל את פוליסת הביטוח, ולהיות פטורה מלשלם למבוטח פיצוי כלשהו מכוח פוליסת הביטוח, ככל ויתרחש אירוע בטיחותי.,