דוד שמש בנוי מהדוד עצמו, מהמיכל שבו נאגרים המים, ומקולט המצוי לרב בגג הבית שתפקידו לקלוט אנרגיה מהשמש לחימום המים. הקולט ממיר את האנרגיה שהוא קולט מקרני השמש אל אנרגית חום המשמשת לחימום של המים. ישנם שלושה פרמטרים שחשוב להכיר על מנת לבצע את הבחירה הנכונה ביחס לסוג הקולט וביחס לאפקטיביות השימוש בו.
בחירת גודל הקולטים
עקרונית קולטים לדוד שמש נחלקים לקולט סטנדרטי ולקולט גדול. לדוד שמש קטן קולט שמש סטנדרטי יחיד בהחלט מספק – והוא מיועד למיכל דוד בנפח של עד 120 ליטר. עבור דוד שמש בינוני עם יכולת קיבולת של עד 150 ליטר מתאים קולט שמש גדול או שני קולטים סטנדרטיים יחידים. ואילו עבור דוד שמש גדול (מעל 150 ליטר) יתאימו שני קולטים גדולים. נקודה נוספת חשובה בהקשר הזה היא הובלת הקולטים. ישנם מקרים בהם מעלית הבניין צרה או קטנה ולכן העמסה של קולט גדול לא תמיד תתאפשר ואז יש להוביל את הקולט באמצעות מנוף חיצוני. ולכן במקרה כזה שימוש בכמה קולטים קטנים עשוי להוות תחליף על פני קולט אחד גדול.
בחירת סוג הקולטים
עיקר הדילמה לרוב היא בין קולטים עשויים צינורות נחושת לבין קולטים העשויים צינורות פלדה. עיקר השימוש הנפוץ בישראל הוא בנחושת משום שהנחושת עמידה יותר ללחות ויכולת הולכת החום שלו היא טובה יותר לעומת הברזל. מנגד, הברזל עמיד יותר ומתאים לאזורים בהם החורף קשה יותר – כאשר ישנה קרה וכאשר הטמפרטורות נמוכות מאפס.
התקנת הקולטים
גם אם בחרנו את סוג וגודל הקולט האידיאלי חשוב מאוד להקפיד בשלב ההתקנה עצמה על הזווית ועל כיוון הקולט. הזווית צריכה להיות כזו שתאפשר קליטה של מקסימום מקרני השמש במהלך שעות היום – כאשר זווית ההתקנה המומלצת היא לא יותר מ45 מעלות אולם טכנאי דודים יצטרך לבדוק את השטח ולהחליט על הזווית האידיאלית. כמו כן, ישנה חשיבות לא רק לזווית אלא גם לכיוון הקולט עצמו. יש להתקין את הקולט לצד דרום שבו קרני השמש ייקלטו בצורה האופטימלית. נקודה חשובה נוספת היא המרחק בין הקולט לבין דוד השמש עצמו. מרחק של יותר מכמה מטרים בודדים יגרום לבזבוז של אנרגיית החום מהשמש.
לסיכום, מכיוון שישנה חשיבות הן לבחירת הקולטים לדוד שמש כמו גם לתהליך ההתקנה שלהם, הרי שכדאי מאוד שילווה אתכם איש מקצוע בעל ניסיון והיכרות עם כל הפרטים הקטנים הרלוונטיים – על מנת שתפיקו את המירב מאנרגיית השמש ותחסכו בעלויות חשבון החשמל שלכם.