מאת מגה שף
היום יותר מתמיד יש ביקוש לשירותי משלוחי אוכל. העדות לכך הן שתי חברות בינלאומיות שכולנו מכירים: הובר ואמזון. מי היה מאמין שחברות שהתחילו את דרכן בהפצת ספרים ומוצרי מוסיקה ובהפצת שירותי הסעות – יתרחבו גם לתחום של משלוחי האוכל. ואכן יש לנו היום את UberEATS, שמבטיחה משלוחים ממסעדות בתוך 10 דקות ב- 4 ערים בארצות הברית, וכן את אמזון שמבטיחה משלוח מוצרי מכולת בתוך שעה.
אני באופן אישי עובד ומתגורר ברמת גן וגיליתי שיש שפע של מסעדות, בתי קפה ופונדקים שישמחו לעשות עבורי משלוחים ברמת גן. הבעיה היא שאני לא תמיד מרוצה כאשר אני מקבל את האוכל. לעתים הוא קר, לעתים הוא לא טרי או שוחה בדליים של שמן. לפעמים המשלוח לא כולל את כל מה שהזמנתי או שהוסיפו לי משהו שלא ביקשתי, ולפעמים, אחרי שכבר נקשרתי למקום מסוים ולח'ברה שעושים את המשלוחים ברמת גן– הוא לפתע נסגר.
משלוחי מגשי פירות רמת גן
זה נכון, קשה למסעדות להחזיק מעמד לאורך זמן. המצב הכלכלי לא מזהיר כעת ולאנשים אין יותר מדי כסף פנוי. לכן כאשר הם כבר כן יוצאים או חושבים על משלוחי אוכל הם בוחרים את המקום ממנו הם מזמינים בקפידה ולאחר מחשבה.
ובכל זאת, יש כמה מסעדות, על שירותי המשלוחים שלהן, שכן מצליחות בישראל – אז מה הסוד שלהן?
מומחים בתחום השיווק הקולינארי הצביעו על כמה גורמים עיקריים שמשפיעים על הצלחת מסעדות ושירותי המשלוחים שלהן:
- מסעדות בעלות תפריט מובחן וייחודי – למשל מסעדות בעלות תפריט טבעוני או צמחוני, מזון בריאות או מטבח מזוהה אחר (אסייתי, צרפתי, איטלקי כו').
- מסעדות/שירותי משלוחים שפותרים בעיות לוגיסטיות מורכבות.
- מסעדות שמצליחות לעורר מעורבות רגשית בקרב לקוחותיהן.
אם ניקח לדוגמה את העיר שלי, אז רק מסעדות בעלות תפריט ייחודי, למשל תפריט בריאותי או טבעוני (כי אני מקפדי על מזון בריאותי), שמספקות שירותי משלוחים ברמת גן והסביבה ואינן מוגבלות למספר מצומצם של רחובות בעיר או שכונה, ורק מסעדות שמצליחות לבנות איתי מערכת יחסים ארוכת טווח יצליחו לטווח הרחוק ויאריכו ימים.
לדעת מומחים היום צריך להתייחס למסעדות/רשתות מזון וחברות שמספקות משלוחי אוכל כאל סטארט-אפ לכל דבר ועניין. שמרית, למשל, הקימה עסק למשלוחי אוכל ביתי בשנת 2011. היא הקימה עסק רגיל ברמת גן: אנשים הזמינו אוכל, היא הכינה, ארזה ושלחה ללקוחות ברחבי העיר. בסתיו שעבר החליטה שמרית לעשות שינוי מהפכני ממש כי היא הבינה שהעסק שלה לא שונה מחברת הזנק. במקום לשלוח אוכל מוכן היא החלה לשווק ערכות מוכנות ומלאות להכנת אוכל.
מה גרם למהפך של שמרית? לטענתה, היא זיהתה שלאנשים שמזמינים משלוחים, שהם בעיקר אנשים שעובדים מאוד קשה, יש לא פעם רגשות אשם קשים על כך שאינם מכינים בעצמם את האוכל. הפתרון שלה הוא משלוח של כל המצרכים הדרושים להכנת ארוחה ביתית טרייה, חמה, טעימה ונטולת רגשות אשם. כיום שמרית מאוד מצליחה וכבר עומדת להתרחב לכל אזור גוש דן.
תעשיית המזון עוברת שינויים דרמטיים בשנים האחרונות, מכל הבחינות: אנשים מעדיפים מזון בריא יותר וטבעי יותר. שירותי המשלוחים שעד לא מכבר הגיעו רק כחלק אינטגרלי ממסעדה, פיצריה או בית קפה הופכים לשירות בפני עצמו וההסתכלות על כל עולם העסקים הקולינארי הופכת להסתכלות יזמית-סטרטאפיסטית.
בתאבון!