הטלת עיקולים מהווה את אחד מהאמצעים המבצעיים העומדים לרשות רשויות האכיפה והגבייה במדינת ישראל., וזאת במסגרת נקיטת הליכים מבצעיים כנגד חייבים שנגדם עומד פסק דין למימוש שטר חוב. תחילתו של הליך העיקול מתבצע באמצעות הנפקת צו עיקול הניתן על ידי בית המשפט, ומייד לאחריו, נציגי ההוצאה לפועל מחויבים למסור את צו העיקול לידיו של החייב. ברוב המקרים, במועד מסירת הצו לידיו של החייב, נציגי האכיפה והגבייה מסמנים ורושמים את פרטי הרוכש העומדים לרשות החייב.
החל מיום מסירת הצו לידיו של החייב עומד לרשותו פרק זמן של עד 20 יום, וזאת למטרות סילוק החוב וביטול צו העיקול. יחד עם זאת חשוב לציין ולהבהיר שבמקרים מסוימים, בית המשפט אינו מורה על חיוב התראה כלפי החייב ומימוש הצו יכול להתבצע בכל רגע נתון מבלי שתינתן לחייב האפשרות להתגונן.
אופן ביצוע העיקול מיושם על ידי רשויות האכיפה והגבייה, כאשר אופן הליכי העיקול מיושם בהתאם לסוג הרכוש המעוקל:
במידה ומדובר בעיקול מטלטלין הכולל פריטי ריהוט, מכשירי חשמל וכדומה, פעולת העיקול מיושמת על ידי נציגי רשות האכיפה והגבייה במקום בו מוחזק רכושו של החייב.
במידה ומדובר בעיקול נכסים פיננסיים הליך העיקול מיושם באמצעות הנפקת הודעה לבנקים ו/או לכל גורם פיננסי אחר המחזיק ברשותו כספים השייכים לחייב
במידה ומודבר בעיקול מקרקעין או עיקול של כל נכס רשום אחר פעולות העיקול מיושמת באמצעות רישום אזהרה המופיע אצל הרשויות האחראיות לאותם נכסים: נכסי נדל"ן ב-רשם המקרקעין ורכבים אצל ב-משרד הרישוי.
במידה ומדובר בעיקול צד שלישי פועלת העיקול מיושמת באמצעות מסירת הודעה לצד שלישי ובמסגרתה הוא נדרש להעביר את כספי החייב המוחזקים אצלו ללשכות ההוצאה לפועל.
אחת מהדרכים היעילות ביותר להתגוננות בפני צווי עיקול ומימושם, היא באמצעות פניה יזומה ומוקדמת ככל הניתן לשירותיו של עורך דין ביטול עיקולים העוסק ומתמחה בדיני הוצאה לפועל. פניה זו תאפשר לכם לבחון את החלופות העומדות לרשותכם במסגרת נקיטת הליכים מצידכם, לרבות, הגשת בקשות לביטול ו/או עיכוב עיקולים מהסיבות הרלוונטיות לעניינכם.