דרך הטיפול הקוגניטיבית-התנהגותית CBT הומצאה בארה"ב במהלך אמצע המאה העשרים ובשל הגמישות והכלים היעילים שלה משתמשים בה במסגרות כמו טיפול פרטני או בקבוצה, מקומות שיקומיים לבריאות הנפש, טיפולים זוגיים ועוד. הטיפול מיועד לגילאים השונים ובמרכזו עומדים הרצון והאפשרות לשנות את אופן ההתנהגות והחשיבה של האדם הסובל מחרדה ובכך להקל עליו ולאפשר לו ללמוד דרכי התנהגות חדשות וכלים להתמודדות עם החששות והתקפי החרדה. מדובר בגישה פרקטית וממוקדת אשר נותנת למטופלים תוצאות כבר לאחר מספר פגישות. אגב, גם אנשים שאינם סובלים מהפרעה פסיכולוגית של ממש יכולים להיעזר בכלים השונים של הCBT אם ברצונם להתנהל טוב יותר מול מתח כאשר הוא מופיע בחייהם.
חוץ מטיפול הCBT עצמו התפתחו במשך הזמן גם שיטות נוספות אשר לוקחות מתאוריית הCBT ומשלבות בה גישות שונות. למשל כשמדובר בבעיה כגון הפרעת אישיות גבולית ישנו טיפול המותאם לכך שנקרא DBT. גישת הDBT שמה דגש על קבלה עצמית ועל אסטרטגיות להתמודדות עם מחשבות שליליות ורגשות קשים. בשיטה זו לומד האדם בעל האישיות הגבולית כישורים שונים באמצעותם יוכל להתמודד עם שינויים במצב הרוח, משברים ומתחים באופן אפקטיבי, וזאת ללא פגיעה עצמית ותוך שמירה על היחסים עם הסובבים אותו.
עוד שיטה הקשורה בCBT היא טיפול בגישת ACT אשר גם מתמקדת בקבלה עצמית אך גם במחויבות לשינוי. לפי תאוריית הACT על המטופל להתחייב לשנות את הדברים אך גם לקבל את הרגשות והסיטואציות הלא נעימות שהם חלק מהחיים. בACT מתייחסים למחשבות ולרגשות באופן פחות אקטיבי. כלומר - מתייחסים למחשבות כאל זרם מתמשך של מידע לא אובייקטיבי שאין חובה להקשיב לו ולנתח אותו. בנוסף כאשר מרגישים רגשות לא נעימים ההנחה היא שיש לקבל אותם ולא צריך להיפטר מהם או להדחיק אותם. על פי הגישה באופן זה איננו נותנים למחשבות ולרגשות המפריעים כוח ולכן השפעתם פוחתת והם נוטים לחלוף מהר יותר. לשם ביצוע הדבר שמים דגש בשיטת ACT על מודעות לרגע הזה, בהווה. במקום לנתח את התחושות הרגשות והמחשבות בעת התקף חרדה ולהילחץ מכך עוד יותר יש לתת תשומת לב למה שאנו חשים ועושים כרגע. כך ניתן להישאר מחוברים למציאות בהווה ולהפסיק לרדוף אחר העבר או העתיד במחשבותינו.
כפי שניתן לראות, קיימת יותר מאפשרות אחת לטיפול בחרדה באמצעות שיטת CBT ועם הזמן מתפתחות גישות נוספות בתחום, כך שלמי שמתעניין בתחום מבחינה מחקרית או מחפש טיפול פסיכולוגי עבור עצמו כדאי בהחלט לבחון שיטות אלו, ללמוד על ההבדלים ביניהן, ולבדוק את יעילותן בטיפול בהפרעות החרדה השונות.