מאת סקארט
היום כבר ידוע לכולם כי מתח נפשי וסטרס הם לא בריאים. אך האם ידעתם שהם גם תורמים לעלייה במשקל? מחקרים מוכיחים את הקשר בין מתח נפשי, אכילה מופרזת והשמנת יתר. אך מסתבר שגם אם הצריכה הקלורית נמוכה, עדיין תיתכן עלייה במשקל בעקבות סטרס, וזאת משום ההורמונים המופרשים בזמן לחץ נפשי ועליית הסוכר בדם.
הסיבות לעלייה במשקל יכולות להיות רבות ומגוונות: החיים העמוסים שלנו, התרבות המערבית וצריכת המאכלים עתירי השומן, חוסר זמן לעשות ספורט ועוד. בשנים האחרונות מתברר יותר ויותר הקשר שבין מתח נפשי ועלייה במשקל, ולא רק בגלל המנהגים הפסולים שלנו (אכילה מופרזת, אי פעילות גופנית, התמכרות למתוקים), אלא גם בגלל תופעות פיזיולוגיות שקורות בגוף בזמן הסטרס.
מסתבר שבזמן שאנו מתוחים לאורך זמן, בלוטת ההיפופיזה מפרישה הורמון שמפעיל מעין אזעקת "הילחם או ברח" באמצעות האנדרנלין והקורטיזול. האנדרנלין מגביר את קצב הלב והנשימה ומעלה את לחץ הדם. הקורטיזול מגביר את רמות הסוכר בדם ואת זרימת הסוכר לשרירים. זה קורה בשביל שנוכל לחשוב מהר יותר, אבל תוצאה נוספת היא רמת סוכר גבוהה ושומן רב שזורם בוורידים.
כמובן שבמצב חירום, תגובה זו של הגוף יכולה להציל את חיינו, אך במצב של סטרס יומיומי ולתקופה ממושכת, הגוף שלנו נמצא באופן קבוע עם רמת סוכר גבוהה ולחץ דם גבוה, דבר שבטח לא בריא לנו וגם עלול לתרום להשמנה שלנו. על פי מחקר שנעשה באוניברסיטת ייל, הושוו 30 נשים בעלות שומן בטני מול 30 נשים בעלות שומן ירכי. הנשים בעלות השומן הבטני דיווחו שהן מנהלות אורח חיים מלחיץ יותר מ-30 הנשים האחרות, וגם רמת הקורטיזול הייתה גבוהה יותר בדמן.
אז מה אנחנו יכולים לעשות בשביל להוריד את רמת המתח וההורמונים בגוף שלנו? ראשית, מומלץ לבדוק את מקור הבעיה. מה גורם לנו ללחץ? האם אלו החיים העמוסים שלנו או שיש גורם ספציפי? האם נוכל להוריד עומס, לבקש עזרה או לבצע שינוי מהותי בחיינו? לאחר מכן כדאי שנכניס לעצמנו מספר הרגלים שיכולים להטיב עמנו:
פעילות גופנית יומיומית תורמת לירידה במשקל והיא גם מעולה בהפחתת מתחים, לא צריך בשביל זה מאמן כושר אישי צמוד, מספיק שיספק לכם תרגילים לעבודה אישית.
אכילה של פחמימות עוזרת לנו להירגע. בזמן אכילת פחמימות המוח מפריש את הורמון הסרוטונין שגורם לתחושת שובע ורוגע.
השקיעו בעצמכם. אתרו את גורם הלחץ ונסו לנטרל אותו. מצאו זמן לעשות דברים שאתם אוהבים ומצאו תחביבים מרגיעים.
מדיטציה, יוגה, שינה מספקת ותרגילי נשימה יכולים להכניס אתכם למצב הרבה יותר רגוע, גם אם בהתחלה זה ייראה לכם מאולץ.