האבולוציה של הבניין החכם: עבר, הווה ועתיד
בראשית המאה העשרים החשמל החל להיכנס לשימוש הביתי ובמהלך המחצית הראשונה של המאה העשרים החלו להופיע מכשירי חשמל שונים אשר הכניסו תהליכי אוטומציה לחיינו, כמו למשל מכונת הכביסה הביתיות. אלו היו ראשיתם של תהליכי האוטומציה, אך עדיין לא חלמנו על מערכות חשמל חכם ובטח שלא חשמל חכם אלחוטי. מכשירים אלו הכניסו אולי תהליכי אוטומציה, אך נזקקו לשליטה ידנית והם היו רחוקים מאוד מחזון הבניין החכם כפי שאנו תופסים אותו היום. אבל ככל שהטכנולוגיות השתפרו כך התחלנו לצעוד לעבר הבניין החכם המודרני.
ראשית כל החלו להופיע מערכות מסוימות בעלות שליטה מרכזית, כמו למשל מערכות מיזוג אוויר לבניינים אשר שילבו יחידות שליטה מרכזיות. זוהי הייתה כבר התקדמות מסוימת, אך היא דרשה התקנות מורכבות ויכולותיה היו מוגבלות. נדרשו עוד התפתחויות טכנולוגיות נוספות וגם שינוי מחשבתי אשר יביא את הרעיונות של שילוב טכנולוגיות שונות יחדיו על מנת להעניק למכשירי החשמל והמערכות השונות בבניין יכולות חכמות.
מערכת חשמל חכם - תחילתו של השינוי
בשלב מאוחר יותר הופיעו מערכות אשר העניקו לנו יכולות מתקדמות הכוללות שליטה מרכזית, שליטה מרחוק, ניטור, תקשורת בין מערכות שונות. בהמשך הופיעו גם אלמנטים של אינטליגנציה מלאכותית אשר הפכו לדבר מקובל בבניינים חכמים. אך מערכות החשמל החכם הראשונות היו יקרות. לא רק שהן היו יקרות, יישומן דרש התקנות מורכבות מאוד. הדרך היעילה ביותר הייתה להתקינן כבר בהליכי הבנייה. דבר אשר השאיר את הבניינים הקיימים מחוץ לתמונה.
הטמעת מערכת חשמל חכם בבניין קיים נחשבה לדבר מורכב ולא משתלם מבחינה כלכלית. הדבר דרש החלפת תשתיות המוטמעות בבניין, תוך כדי שיפוץ כללי. פעולות שכאלו דרשו זמן התקנה ממושך ופגיעה ממושכת בפעילות העסקית. כך שבניינים קיימים נשארו מחוץ לתמונה ללא פתרונות של חכמים.
חשמל חכם בהווה
היום הטכנולוגיה המקובלת היא חשמל חכם אלחוטי, טכנולוגיה אשר מעניקה פתרון גם לכל אותם הבניינים אשר נשארו מחוץ לתמונה. מערכת חשמל חכם אלחוטי מאפשרת ליהנות מכל היתרונות של בניין חכם, אך מהתקנה קלה ופשוטה. השימוש בחשמל חכם מאפשר לנו לבצע היום התקנה במהירות שיא. אין צורך בחיווט מורכב, היחידות השונות מתקשרות ביניהן בצורה אלחוטית וכך אנו יכולים לבצע התקנה בקומה שלמה של בניין משרדים תוך יום או יומיים, ומבלי להשבית את הפעילות העסקית בבניין. יש כאן חיסכון ענק - גם מדובר בתשתיות זולות יותר וגם התקנתן זולה. למעשה ניתן להעניק פתרונות נקודתיים לקומות מסוימות בבניין מבלי להשפיע על כל הבניין.
ומה לגבי העתיד
מערכת זאת הולכת להישאר אתנו זה ברור. בניינים חדשים אשר מוקמים מתקינים תשתיות כבר בתהליך ההקמה, אך עדיין ישנם אינספור בניינים קיימים אשר גם הם רוצים ליהנות מהיתרונות הרבים. אין מדובר אך ורק על נוחות, אלא על חיסכון משמעותי בהוצאות אנרגיה והוצאות תפעוליות. אם נסתכל לעתיד ניתן לצפות לשתי מגמות בתחום זה: ניתן לצפות להוזלת הטכנולוגיות, דבר שיהפוך אותן לנגישות לכולם. ובמקביל אנו מצפים ליישומים חדשים אשר יכנסו לפעולה ויתבססו על תשתיות של מתקדמות. לא משנה אילו טכנולוגיות העתיד יביא לנו בתחום האנרגיה, התקשורת, מיזוג האוויר, התאורה, הביטחון והתפעול של בניינים, הן תמיד יוכלו לעשות שימוש בתקני התקשורת הקיימים ולהשתלב בצורה מודולרית במערכות החשמל החכם הקיימות בבניין. השימוש בחשמל חכם אלחוטי רק מקל על הטמעתן של טכנולוגיות עתידיות. בין הטכנולוגיות העתידיות אשר נמצאות בפיתוח וצפויות להשתלב בבניינים חכמים ניתן להזכיר טכנולוגיות של שיפור איכות האוויר, חיישנים לגילוי בעיות תחזוקה, ומי יודע אילו הפתעות נוספות יביא לנו העתיד.