גלגוליה של שכונת נווה צדק שזורים בהיסטוריה הישראלית הציונית ואולי אף מספרים את סיפורה. סיפור סינדרלה קלאסי עם סוף טוב שנגמר ב"...והם חיו בעושר ועושר". משכונת פועלים סטנדרטית ופשוטה הפכה נווה לצדק ל"פריס הקטנה" של ישראל, מרכז רוחני, אמנותי, עסקי והיסטורי שמושך אליו את עשירי ישראל והעולם. כולם חולמים היום לקנות דירות יוקרה בנווה צדק, ונראה שלא בכדי הפכה השכונה הקטנה הזו למוקד עלייה לרגל עבור תיירים, מטיילים ושוחרי תרבות.
לעשות צדק לשכונת נווה צדק...
אזרחים רבים בישראל סבורים כי שכונת אחוזת בית, שלימים הפכה לתל אביב, היא היא השכונה הראשונה בישראל. אך אם בודקים היטב רואים שנעשה עוול גדול לשכונת נווה צדק, שכן הא נוסדה 22 שנים לפני תל אביב. נווה צדק החלה את דרכה כשכונה כבר בשנת 1887 בעוד שרק בשנת 1909 החלו לבנות את אחוזת בית. עכשיו אחרי שתיקנו את העוול ההיסטורי, אפשר להמשיך.
גילגוליה של השכונה
שכונת נווה צדק נבנתה מתוך רצון להתחיל חיים (עבריים) חדשים מחוץ לחומות יפו. במחצית השניה של המאה ה-19 הגיעו אל נווה צדק עשירים ציוניים ופיתחו אותה. בין חלוצי השכונה ניתן למנות את מויאל, רוקח, שלוש, ברנט ואמזלק. רובם עולים עשירים מאלג'יר, גיברלטר וספרד שהשקיעו רבות בבניית דירות יוקרה בנווה צדק ובטיפוח השכונה (למשל בניית בית כנסת לקהילה). כאשר החל המילניום החדש, קרי: המאה העשרים כבר הפכה נווה צדק למרכז תרבותי שוקק שמושך אליו אנשי רוח, הוגים, מורים, משוררים וסופרים כמו ש"י עגנון ודבורה בארון או יוסף ברנר. אך משהו קרה לשכונה בשנות העליות הגדולות של שנות ה-50. שיכנו בה עולים חדשים בתקופה זו מתוך מחשבה שזה הוא להם משכן זמני, אך הזמני הפך לקבוע והשכונה לא באמת התפתחה. היא הוזנחה ונשכחה. מי היה מאמין בתקופה זו שדירות יוקרה יוקמו בשכונה הענייה הזו??!
ובכן, תודות לתוכנית המתאר שגובשה לעיר תל אביב בשנות ה-80 גם שכונת נווה צדק התנערה מההזנחה והתעוררה לחיים. צעירים ואנשי רוח החלו לחזור אליה והחל תהליך מבורך של שימור.
כשאנחנו אומרים היום 'שכונת נווה צדק' אנחנו רואים בעייני רוחנו סמטאות קטנות ואקזוטיות, מבנים ארכיטקטונים שמורים וייחודיים, את מרכז סוזן דלאל, קולנוע עדן האגדי, בתים מרהיבים צמודי קרקע ואת רבי הקומות הנושקים לקו הרקיע ומשקיפים לים התיכון.
דירות יוקרה בנווה צדק
היום שכונת נווה צדק מציעה פנינות נדל"ניות מיוחדות, שלא מתאימות לכל אחד ואחת. רק מי שיש לו אמצעים יכול להתלבט בין פנטהאוז עם נוף ישיר לים לבין וילה צמודת-קרקע. מדובר בשכונה יוקרתית הממוקמת בתוך תל אביב ומושכת אליה את השכבות העמידות והעשירות של ישראל וכן עשירים מרחבי העולם. כל זאת ועוד הופך אותה לשכונה קוסמופוליטת שמאחדת בין בעלי הון, אנשי רוח, הוגים, אמנים, עסקים ותושבי חוץ ומציעה חיים ברמה אחרת לגמריי. אם תלכו בסמטאות השכונה בימים אלו תראו, אפוא, שאין תיאור נכון יותר לנווה צדק מ"פריס הקטנה".