מתי נרצה להגיד הליך התנגדות לצוואה?
צוואה היא מסמך משפטי בו מורה, מצווה, האדם הכותב אותה על אופן חלוקת הרכוש שלו לאחר פטירתו. כך הוא יכול להחליט על חלוקת רכושו באופן שונה מהנקבע בחוק הירושה המיועד למצבים בהם אין צוואה. כיוון שצוואה אמורה לשקף את רצונו של האדם, ישנם חוקים ברורים באשר לאופן עריכת צוואה וגם לגבי מימושה. לכן, בטרם מתקיים הכתוב בצוואה מוגשת בקשה לצו קיום הצוואה לרשם הירושות. לאחר מכן, אם מתעורר חשד לעריכת הצוואה שלא כדין, ניתן לבצע הגשת התנגדות לצוואה על מנת לפתוח בהליך התנגדות לצוואה.
מי יכול להגיש התנגדות לקיום הצו?
באופן עקרוני מדובר על כל אדם אשר חושד כי עריכת הצוואה נעשתה שלא כדין, למשל כשהכתוב בצוואה נוגד את ההיגיון ולא תואם את ההיכרות עם המנוח ויחסיו עם האנשים המעורבים וקשורים לצוואה. מטבע הדברים, הגשת התנגדות לצוואה תתבצע לרוב על ידי היורשים, בני משפחתו הקרובים ביותר של המנוח. קרו מקרים בעבר התגלה שאת כל רכושו בוחר המנוח להוריש למטפל הסיעודי שלו. במצבים אלה נפתח הליך התנגדות לצוואה שמטרתו היא לחקור דברים לעומק ולבדוק האם המנוח ערך את צוואתו באופן חופשי לחלוטין או שלאותו מטפל היה חלק בדבר.
מצבים שונים בהם נפתח הליך התנגדות לצוואה
המצב שהזכרנו בו תוכן הצוואה ובחירות המנוח לגבי חלוקת הרכוש נראות תמוהות הוא רק מצב אחד שבעקבותיו מוגשת התנגדות לצוואה. ישנם מצבים נוספים ניתן להגיש את הבקשה:
- פגמים טכניים: יכולים להיות פרטים טכניים שונים שלא נעשו על פי החוק באופן מדויק. למשל, צוואה בכתב יד חייבת להיכתב מתחילתה עד סופה על ידי המצווה, כולל תאריך הכתיבה והחתימה. הוספת משפטים בכתב יד אחר יכולה לפסול את הצוואה. צוואה בפני עדים צריכה להיערך בפני שני עדים. פחות עדים במעמד הצוואה יכול לפסול אותה. כך גם אם העדים לא כשירים, למשל בני פחות מ 18.
- מצבו של המצווה: המצווה צריך להיות צלול וכשיר לעריכת צוואה. אם לדעת אדם כלשהו לא זה היה המצב, למשל אם הוא היה חולה באלצהיימר או דמנציה בזמן העריכה לדבר יש משמעות. כך גם אם הופעלו עליו לחצים לפני או בזמן העריכה.
- כשירות הצוואה: נוסח הצוואה אשר אותו מקיימים הוא הנוסח האחרון. אם ישנו חשד שלא מדובר בנוסח האחרון אלא באחד הנוסחים הקודמים הדבר אינו קביל. כמובן שאם יש חשד לזיוף הצוואה נפתח הליך התנגדות לצוואה והדבר יבדק.
בכל מקרה, ככל שיש יותר ראיות מוצקות ועילות לפסילת הצוואה, כך יעלה הסיכוי שאכן היא תיפסל.
איך מגישים בקשת התנגדות לצוואה?
הגשת התנגדות לצוואה צריכה להתבצע עד 14 יום ממועד הפרסום של הגשת הבקשה לצו קיום הצוואה. ההתנגדות צריכה להיות מוגשת בכתב עם הסבר מנומק וברור. מספר העותקים לבקשה צריך להיות כמספר היורשים ועותק נוסף לבית דין לענייני משפחה. לבקשה צריכים להיות מצורפים מסמכים התומכים בהתנגדות וכן תצהיר המאומת בפני עורך דין. בנוסף יש להציג מסמכים אדמיניסטרטיביים כמו קבלה המעידה מעל תשלום אגרה, טופס פתיחת הליך וייפוי כוח לעורך דין לייצג את המתנגד.
בחירה נכונה של עורך דין- הגדלת הסיכויים להצלחה
נקודת הפתיחה משל בית המשפט היא שהצוואה כשירה ולכן נדרשת עבודה של המתנגד כדי להוכיח את צדקתו. ייצוגו על ידי עורך דין המתמחה בתחום ירושות ובמיוחד הליך התנגדות לצוואה יעלה את הסיכוי לקבלת הטענות על ידי בית המשפט. לכן, אל תמהרו לבחור עורך דין. בחרו עורך דין עם המלצות, אם אפשר- מאנשים שאתם מכירים. אם לא, חפשו המלצות ברשתות חברתיות. הכנסו לאתר של עורך הדין, קראו עליו, על הכשרתו, ניסיונו ותיקים בהם טיפל ואז בחרו את המתאים ביותר. צריכים גם להיות אמון ותחושה נוחה מולו