טיפול בשפכים הוא אחד מהדברים האלו שקורים ממש מתחת לאף שלנו ואנחנו לא שמים לב אליהם בחיי היום- יום שלנו, אך עדיין חשוב שכולנו נכיר את התהליך ולגמרי נבין על מה מדובר. זה נשמע אולי תהליך שקורה רחוק מאוד מאיתנו אבל למעשה מדובר בהליך שמשפיע על החיים של כולנו וגורם להם להיות נעימים, נקיים ובריאים יותר.
תהליך הטיפול בשפכים הוא תהליך שדורש לא מעט בעלי מקצוע, עבודה קשה ומסירות על מנת לוודא שהשפכים לא מזהמים את החיים של כולנו. על מנת שתבינו קצת יותר לעומק על מה מדובר הכנו לכם את המאמר הזה! ממש כאן למטה נפרד לכם את המידע שכל אזרח בישראל צריך לדעת בנוגע לטיפול בשפכים.
אז מה זה בעצם טיפול בשפכים?
כפי שזה נשמע, טיפול בשפכים הוא למעשה טיפול בכל החומרים שאנחנו לא משתמשים בהם ומגיעים אל הביוב שלנו. מגוון החומרים, הכימיקלים והמרכיבים שמגיעים אל הביוב ומהווים את עיקרו הם רבים וחשוב לטפל בהם בצורה טובה על מנת שהם יזהמו כמה שפחות ויתפרקו בצורה המקסימלית חזרה בטבע. בסופו של דבר, כל אותם חומרים יחזרו אלינו בצורה כזו או אחרת כך שחשוב לטפל בחומרי הביוב כמו שצריך.
מה זה טיפול בשפכים תעשייתיים?
למעשה, מרבית הטיפולים בשפכים הם טיפולים בשפכים תעשייתיים. המפעלים והתעשיות הגדולות הם המייצרים הגדולים של השפכים בארץ ובעולם, כך שגם על אחריותם הציבורית לטפל בהם לטובת החיים של כולנו. לפיכך, כשאומרים 'טיפול בשפכים' תוכלו כבר להניח שמדובר בטיפול בשפכים הנפלטים ממפעלים בסדרי גודל שונים.
איך מתבצע תהליך הטיפול בשפכים?
ישנן כמה דרכים בהם ניתן לבצע טיפול בשפכים שאנחנו מייצרים. הדרך הפופולארית ביותר היא טיפול בשפכים באמצעות מכון טיהור שפכים. במכונים אלו ישנם מתקנים שמנקזים אליהם את שפכי הביוב ומטהרים אותם בטכנולוגיות שונות. המים הנקיים שיוצאים מהתהליך הזה מוחזרים לטבע ומשמשים לעיתים בתעשיות החקלאות השונות. כדאי לדעת כי ישנם מספר סוגי מכוני טיהור שפכים, כל אחד מהם פועל בדרך קצת אחרת.
דרך טיפול נוספת בשפכים היא בריכות חמצון. בריכות אלו הם בריכות שיכולות לטפל בכמויות קטנות יותר של שפכי ביוב והם משתמשים בחמצון ביולוגי על מנת לסלק את מגוון החומרים האורגנים הנמצאים בשפכי הביוב. התהליך מתאפשר באמצעות שימוש באצות המבצעות פוטוסינתזה ומעשירות את המים בחמצן, מה שמאפשר למיקרואורגניזמים הקיימים במים לפעול ולפרק את חומרי השפכים השונים.
שיטה נוספת ומעט פחות נפוצה לביצוע טיפול בשפכים היא שיטת מרבדי הקנה, שיטה בה משתמשים באגם מלאכותי שאוגר את מי השופכין ומסביבו גדלים צמחים שונים המטהרים את המים באופן טבעי לחלוטין.
מי מבצע את כל תהליך הטיפול בשפכים?
ישנם כמה בעלי מקצוע שיכולים לבצע את הטיפול בשפכים שאנחנו מייצרים. ישנן חברות פרטיות שיש בבעלותן מכוני טיהור שפכים או בריכות חמצון שיכולים לנתב את הפסולת שמפעל מסוים מייצר ולבצע את הטיפול עבורו. בנוסף, ישנן חברות הנדסה סביבתית שעושות עבודה זהה וטובה לא פחות. בארץ יש מגוון חברות שהקדישו את עצמן לטיהור מי השופכין.
האם תהליך טיפול בשפכים הוא טוב לסביבה?
כמובן! אחת הסיבות שמבצעים את הטיפול בשפכים היא על מנת לוודא שהסביבה ( וגם אנחנו ) מקבלים את המים והתוצרים הטובים ביותר בשביל המשך הקיום שלנו. כפי שפירטנו קודם, פעמים רבות שיטות הטיפול בשפכים מאפשרות יצירת מבנים אקולוגיים של ממש ועוזרים לנו למחזר מים ולהחזיר אותם אל מעגל החיים היצרני של הטבע.