בניגוד למערכות אחרות בגוף, מערכת הראייה של האדם אינה מגיעה למלוא בשלותה ברחם, אלא ממשיכה להתפתח בחודשי חייו הראשונים של הילוד. המוח לומד לפענח את התמונות המגיעות אליו משתי העיניים ולאחר מספר חודשים המערכת כולה מגיעה לבשלות מקסימלית.
קיימים מקרים בהם התמונה המגיעה למוח מאחת העיניים איכותית פחות מאשר מהעין השנייה: קטרקט מולד (שמאובחן כבר בימים הראשונים בבית החולים על ידי בדיקת החזר אור), פזילה וקוצר או רוחק ראייה. במקרים אלה המוח יבחר את התמונה החדה יותר ויתעלם מן התמונה המגיעה אליו מהעין שרואה פחות טוב. כך הופכת עין, המסוגלת לראות, לעין עצלה, עין שהמוח לא עושה בה שימוש.
מדוע חשוב שהמוח יעשה שימוש בשתי העיניים? כי הראייה הדו עינית מאפשרת ראייה תלת ממדית.
כשמאבחנים את הבעיה בשנות החיים הראשונות, בבדיקת רופא עיניים עם טיפות להרחבת האישונים, מטפלים בה באמצעות כיסוי העין שבה המוח משתמש, ואילוץ המוח לקבל את התמונות מהעין השנייה. טיפול זה נעשה על ידי כיסוי ברטיה או טשטוש הראייה בעין הטובה. כך, בעזרת טיפולים הדרגתיים, לומד המוח להשתמש בעין העצלה.
לאחר גיל מסוים (בסביבות גיל תשע), אם העין העצלה לא טופלה, המצב הופך לבלתי הפיך והעין נותרת עצלה.
בשנים האחרונות פותחה שיטה, על בסיס ידע ישראלי, המטפלת בעין עצלה אצל מבוגרים. שיטת נוירווויז'ן לא מטפלת בעין עצמה אלא באופן הפענוח של המוח.
המטופלים יקבלו סדרת תרגילים מול מחשב, שלוש פעמים בשבוע למשך שלושה חודשים. במהלך זמן זה יעבור המוח אימון לפענח את התמונות מהעין העצלה טוב יותר. התרגול הראשוני ייערך במרפאת העיניים לצורך הדרכה והתאמה ולאחר מכן יוכל המטופל לתרגל בביתו, כשהתרגילים מותאמים לו און ליין לפי קצב התקדמותו.
השיפור מפתיע: 2.5 שורות בלוח הבדיקה, מאה אחוז ניגודיות ולעתים גם שיפור בראייה התלת ממדית.
השיטה היא היחידה שהוכרה כיעילה על ידי ה FDA ומטופלים רבים עשו בה שימוש וחוו שיפור באיכות הראייה ובאיכות החיים.