במדינה שלנו קיימת פקודת הבטיחות בעבודה אשר מגדירה את דרישות הבטיחות ע"י מדינת ישראל מכל העסקים והמפעלים, חוק ארגון הפיקוח על העבודה, אשר מגדיר מיהם האנשים אשר אמונים על המלאכה ונושאים באחריות לקיום שגרת בטיחות תקינה בארגון. מטרת חוקים אלו היא לשמור על בטיחות ושלום העובדים, על הבריאות שלהם, ולמנוע מהעובדים נזקים כלכליים למיניהם. החוק אומר ומטיל את האחריות על בטיחות העובדים ובריאותם על המעבידים שלהם ובראש ובראשונה על "תופס המקום", לשם כך נועד מנגנון אכיפה וענישה כדי להבטיח שכל פועל לפי החוק. מתוך הבנת חשיבות הנושא של בטיחות בעבודה, מדינת ישראל מממנת פעילויות הסברה והדרכה בנושא בעיקר במקומות עבודה עצמן והן בקרב הציבור הרחב.
תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה הוא לתת עצה למעביד ולעזור לו לקדם את תחום הבטיחות בארגון בכל הנוגע לחוקים, לתקנות ולתקנים הנוגעים לבטיחות, לסייע לו ולאנשי הצוות שלו בניהול ותכנון בכל הנוגע לתחום של בטיחות, וכמובן לקדם את התודעה אצל האנשים בנושאים אלו. ממונה בטיחות בעבודה מוסמך להיכנס לכל מקום במפעל שבו מועסקים עובדים, לבדוק את סידורי הבטיחות, ולנקוט בכל הפעולות הנדרשות לצורך מילוי תפקידו.
תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה הן: קיום הוראות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה ולהכין תכנית הדרכות בטיחות לעובדים, להכין תכנית בטיחות וכן לוודא כי פועלים על פיה, לחקור את הסיבות והנסיבות של תאונות עבודה ומחלות מקצוע, הכנת הוראות בטיחות ותמצית בכתב של מידע על הסיכונים בעבודה ועוד.
ברור לכולם והתחום של בטיחות הוא רחב מאד, ובכל תחום עיסוק ישנם סיכונים שונים, ממוני בטיחות בעבודה עוברים התמחויות בתחומים ספציפיים בכדי לעסוק בהם בפועל. דוגמאות לכך הן: התמחויות ספציפיות כגון בטיחות אש, בטיחות קרינה, בטיחות עבודה בגובה, בטיחות בתחום החקלאות, הכימיה הלייזרים וכן הביולוגיה , בטיחות במשרד וכו'.
ישנם חברות רבות אשר נותנות יעוץ מקצועי לבטיחות בעבודה, שירותי ממונה בטיחות בעבודה, בטיחות אש, ארגון מערך חירום מפעלי לבטיחות בחרום, תכנון וביצוע תרגילי חירום, ייעוץ למעבדות כימיות וביולוגיות, יעוץ ארגונומי, הכנת תיקי שטח ומפעל, ניהול סיכונים, כתיבת נהלי בטיחות, הדרכות בטיחות למנהלים ולעובדים, ימי עיון לממוני בטיחות, וכן קידום בטיחות. חשוב לציין שפנייה ויעוץ עם ממונה בטיחות בעבודה דבר חשוב והכרכי לתפקוד מפעל בצורה בטוחה .