לוגו אתר מאמר.נט
שלום אורח
התחבר לאתר או הרשם לאתר מאמר.נט
6770 מאמרים 1745 כותבים 447 קטגוריות הוספת מאמר
מילות מפתח
בטחון לאומי

בין מגילת רות לביטחון לאומי

פורסם בתאריך 17/08/2026      /      נכתב ע"י יעקב רוב

בין מגילת רות לביטחון לאומי

חג השבועות מחבר בין שני עולמות שונים לכאורה: עולם הרוח והמסורת, ועולם האדמה, הקציר והחיים עצמם. זהו חג של שפע, של ביכורים ושל זהות קולקטיבית, אך גם חג של זיכרון תרבותי עמוק. מגילת רות, הנקראת בו בבתי הכנסת, מציבה במרכזה סיפור אנושי פשוט אך עוצמתי של אובדן, נאמנות ובנייה מחדש. בישראל של 2026, קשה להתבונן בסיפור הזה מבלי להרגיש את ההדהוד של מציאות ביטחונית מורכבת, מעין מפת איומים שמלווה את היומיום.

מגילת רות נחשבת לאחת המגילות האנושיות והרגישות ביותר במקרא. היא איננה עוסקת במלחמות, גיבורים או מלכים, אלא באנשים פשוטים המתמודדים עם רעב, גלות פנימית וחיפוש אחר משמעות ושייכות. סיפורה של רות המואבייה, אישה זרה הבוחרת להצטרף לעם ישראל מתוך נאמנות עמוקה, הפך לסמל של חסד, בחירה ותקווה. דווקא משום שהמגילה מתרחשת במרחב של שבר אישי וחברתי, היא ממשיכה להיות רלוונטית גם כיום - כטקסט של תיקון ובנייה מחדש מתוך משבר.

בלב הסיפור עומדת נעמי -אשת אלימלך, שעוזבת את בית לחם בעקבות רעב בארץ. היא מאבדת את בעלה ואת שני בניה, ושבה לארץ ישראל כשהיא שבורה ומרוקנת. נעמי מייצגת שבר ואובדן, אך דווקא משם מתחיל תהליך של תיקון. הקשר בינה לבין רות, כלתה המואבייה, הופך לציר המרכזי של המגילה. רות בוחרת להישאר לצידה של נעמי, והמשפט “עמך עמי ואלוהייך אלוהיי” מסמן מעבר מזרים לשייכות ומבדידות לבית.

במקביל לעולם הערכי של המגילה, המציאות הישראלית מציבה תמונה מורכבת בהרבה. המדינה חיה תחת לחצים ביטחוניים מתמשכים: גבולות מתוחים, איומים אזוריים, לוחמת סייבר, טרור ושאלות של לכידות פנימית. זהו מצב שבו השגרה עצמה מתקיימת לצד תחושת דריכות מתמדת, כאילו שתי מציאויות מתקיימות בו־זמנית- חיי יצירה ובנייה לצד איום קבוע על היציבות.

דווקא כאן מתחדד החיבור למגילת רות. רות איננה דמות של כוח או שלטון, אלא של התמדה, בחירה ונאמנות בתוך חוסר ודאות מוחלט. היא ונעמי יחד מייצגות את האפשרות לבנות חיים מתוך שבר: אחת שאיבדה הכול, והשנייה שבוחרת להישאר ולשקם. זהו סיפור על חוסן אנושי שאיננו מבוסס על עוצמה חיצונית בלבד, אלא על קשרים בין אנשים.

מפת האיומים של ישראל משתנה ללא הרף, אך לצידה מתקיימת גם מפת החוסן - זו שמבוססת על ערבות הדדית, זהות משותפת ויכולת להמשיך לפעול גם בתוך מציאות מורכבת. בין מגילת רות למפת האיומים נמצאת ישראל עצמה: חברה שמבקשת להחזיק בו־זמנית גם בתקווה וגם בדריכות, גם בשגרה וגם באתגר.

 

67 צפיות
0 כניסות
מאמרים נוספים מאת יעקב רוב
המציאות שאתם רואים? ייתכן שהיא בכלל יצירה של המוח שלכם מי באמת רואה – העיניים או המוח? העיניים רק אוספות אור וצבעים ושולחות מידע למוח. מי שמחליט מה באמת מופיע מולנו הוא המוח. הוא מפרש את המידע, משלים פרטים חסרים, מתעלם מדברים שאינם חשובים, ולפעמים... פשוט טועה.
פורסם בקטגוריית גוף נפש, לפני 1 חודשים 2 שבועות
האמת העירומה - לא קיימים צבעים בעולם הפיזיקה של העולם: אין צבע, יש תדר
פורסם בקטגוריית מדעים, לפני 1 חודשים 2 שבועות
אתה נושא יותר חיידקים מאשר בני אדם – בגוף חיים טריליוני חיידקים שממלאים תפק כיום ההערכה המדעית היא שבגוף ממוצע יש בערך 30-39 טריליון תאי אדם, ולצידם כמות דומה של חיידקים, כך שהיחס ביניהם קרוב מאוד לשוויון של בערך 1:1, עם שינויים קלים לפי משקל, תזונה ומצב בריאות.
פורסם בקטגוריית בריאות, לפני 1 חודשים 2 שבועות
הרוע הוא אנושי רוע אנושי נתפס לעיתים כהיפך מאנושיות, אך במקרים רבים הוא דווקא תוצאה של מנגנונים אנושיים בסיסיים. בני אדם עלולים לגרום נזק לאחרים לא רק מתוך כוונה זדונית, אלא מתוך פחד, הישרדות, צורך בהשתייכות או ציות לסמכות.
פורסם בקטגוריית פילוסופיה, לפני 1 חודשים 2 שבועות
קריאת השכמה לרוכשי דירות - מלכודת פיננסית ״על הנייר״ רכישת דירה “על הנייר” הופכת לנקודת ההתחלה של מסלול כלכלי הרבה יותר מסוכן ממה שנראה בפרוספקטים הנוצצים של הקבלנים
פורסם בקטגוריית נדלן, לפני 1 חודשים 2 שבועות