בבתים רבים ירקות נשכחים במגירה, שאריות נשארות בלי מגע, ומצרכים נקנים בכפולות כי אף אחד לא זכר שכבר יש.
רוב הבזבוז לא קורה מרשלנות אלא מחוסר תכנון: קונים בלי רשימה, מבשלים בלי תפריט, ובסוף השבוע מגלים מה הספיק להתקלקל.
גם סידור נכון של המקרר עוזר: מצרכים שתוקפם קרוב ממוקמים בגובה העיניים, והקניות החדשות נכנסות מאחורה. בדיקה קצרה של המקרר והמזווה לפני יציאה לקניות חוסכת רוב הכפילויות.
ארוחת "פינוי המקרר" היא הנשק הסודי. פעם בשבוע, במקום לבשל מנה חדשה, פותחים את המקרר ובונים ארוחה ממה שצריך להיגמר: שאריות של קציצות הופכות למנה עם אורז, ירקות שמתחילים להתרכך מתאימים בדיוק למרק או למוקפץ, וגבינות שנשארו הופכות לפשטידה או לפיצה ביתית. כמעט תמיד מסתבר שיש בבית ארוחה שלמה שאף אחד לא תכנן.
גם לאחסון יש חלק: לחם וחלה עוברים ישר למקפיא ולא מתקלקלים, עשבי תיבול נשמרים טריים הרבה יותר זמן בכוס עם מים או עטופים במגבת, וקופסה קטנה וגלויה של "לאכול קודם" במרכז המקרר עושה פלאים לשאריות קטנות.
לפני שזורקים, עוצרים רגע: מוצרים יבשים כמו אורז, פסטה וקטניות נשמרים זמן רב במזווה אטום, וירקות שאיבדו מהטריות מתאימים עדיין לבישול, למרק או לתנור. הכלל הפשוט הוא להסתכל, להריח, ולהחליט בשכל ולא באוטומט.
והכי חשוב: יוצאים לקניות עם רשימה, ורצוי לא ברעב. קניות בלי רשימה מוסיפות לסל דברים שאיש לא תכנן, וחלקם יגיעו בסוף לפח.
מי שעוצר לשבוע אחד ושם בצד כל דבר שהיה אמור להיזרק, מופתע לגלות כמה נחסך ברגע שיש תכנית.
יש גם לוח זמנים פנימי שעוזר: פעם בשבוע, ביום קבוע, עוברים על המקרר חמש דקות. מה מתקרב לסוף, מה צריך לבשל היום, ומה עובר להקפאה. בדיקה קצרה וקבועה מונעת את רוב ההפתעות.
גם כמויות הן חלק מהסיפור: מבצע משתלם רק אם יש תכנית אמיתית למה שקונים. מי שקונה יותר מדי רק כי "היה במבצע", מוצא בסוף את ההפרש בפח.
ומי שרוצה להתחיל קטן: שבוע אחד של בישול רק ממה שכבר יש בבית, בלי קניית ירקות חדשים. תרגיל אחד כזה משנה הרגלים.
שלושה צעדים שמקטינים את הזריקה כמעט מיד: מתכננים תפריט שבועי קצר, בונים ממנו רשימת קניות אחת וקונים רק לפיה, וקובעים ארוחת "פינוי מקרר" אחת בשבוע לשאריות. בדרך שקולה התהליך הזה אוטומטי: התפריט ורשימת הקניות נבנים בלחיצה, מתוך אלפי מתכונים מסודרים.
7 ימי ניסיון חינם, בלי כרטיס אשראי. התוכנה בהרצה, וכל משוב עוזר להשתפר. derechshekula.com
דבורה מדרך שקולה
